Review: TV-programma The Big Escape (na 3 afleveringen)

Logo The Big Escape

Het TV-programma The Big Escape is inmiddels drie afleveringen ver en dus tijd voor een tussentijdse review.

Wat is The Big Escape?

De basis van dit TV-programma ligt bij het concept van escape rooms. Escape rooms zijn op dit moment superpopulair voor een teamuitje, vrijgezellenfeest, verjaardagscadeau en bedrijfsuitjes. In The Big Escape zijn 12 BN-ers (waaronder Tygo Gernandt, Harry Piekema, Nadia Palesa, Steven ‘Braboneger’ Brunswijk, Nance, Annette Gerritsen en Nikkie de Jager) aan elkaar overgeleverd. Zij vervullen in divers samengestelde teams allerlei opdrachten om uiteindelijk te escapen.

The Big Escape - deelnemers

Sleutelwoord

Op het einde van iedere opdracht krijgt het winnende team een woord op hun smartwatch binnen. In totaal, als je in die aflevering in alledrie de winnende teams zit, kan je maximaal drie woorden ontvangen. Met die ontvangen woorden maak je het zogenaamde ‘sleutelwoord’. Aan het einde van iedere aflevering dient iedereen individueel het sleutelwoord te zeggen en daarbij aangeven wie volgens jou het programma mag verlaten.

Als je dus de meeste stemmen ’tegen’ hebt en niet het juiste sleutelwoord hebt doorgegeven, vlieg je dus uit het programma. Alle mogelijke varianten daarop zal ik iedereen besparen, kijk daarvoor één van de afleveringen van The Big Escape maar eens terug.

Eén winnaar

Uiteindelijk zal het escapen en wegstemmen van rivalen leiden tot maar één winnaar van The Big Escape. Naast het verkrijgen van woorden, vormen van een sleutelwoord en wegstemmen van mede-escapers, is dit ook een duidelijk verschil met de reguliere escape rooms.

Review The Big Escape

Inmiddels zijn Steven ‘Braboneger’ Brunswijk, Michael Boogerd en Nance verdwenen uit het programma. Steven Brunswijk en Nance zijn echt weggestemd, waarbij Michael Boogerd de enige was die het verkeerde sleutelwoord had. Over het tot stand komen van het sleutelwoord sta ik straks nog even stil.

The Big Escape - Verkeerstoren Vliegveld Twente

Pluspunten

Als groot pluspunt zien wij de gebruikte locaties. In de eerste drie afleveringen zijn o.a. een militaire basis en een oud vliegveld gebruikt. Beide locaties hebben zoveel te bieden voor een escape-opdracht dat menig escape room-ontwikkelaar jaloers kan worden.

Een groot compliment voor de branche is een pluspunt wat wij graag willen aanstippen. Doordat er reeds zoveel goede escape rooms op de markt acteren, wordt het bezoeken van een escape room als volwaardige activiteit gezien voor teambuilding, vrijgezellendag of zelfs ingezet bij recruitment.

Verbeterpunten

Het in beeld brengen van de opdrachten is duidelijk een puntje waaraan gewerkt mag worden. Misschien heeft het minder toegevoegde waarde voor de programmamakers, maar voor het inleven van de kijker lijkt ons dat essentieel. Vaak worden opdrachten slecht, incompleet of te kort in beeld gebracht waardoor je als kijker niet helemaal mee kan gaan in de beleving van de BN-er. Van mij mag iedere aflevering ook echt langer duren.

De bondjes tussen deelnemers en daarbij het delen van ontvangen woorden, is zeer storend aan het worden na drie afleveringen. Door de bondjes tussen deelnemers zijn er teveel deelnemers die het sleutelwoord kunnen vormen en daarmee redelijk safe zijn voor de volgende ronde. De deelnemer(s) die minder goed zijn in onderhandelen of misschien teveel het spel spelen, zijn hierdoor in het nadeel. Dat bleek ook wel bij de eliminatie van Nance en hoe Harry Piekema in de groep ligt na de eerste ronde-tafel-sessie.

Conclusie

Zeker doorkijken!! Vermakelijk om BN-ers zo te zien worstelen met opdrachten die wij als kijker en liefhebber zonder problemen oplossen. Daarnaast is het voor iedereen die nog geen escape room hebben bezocht, een goede eerste indruk wat je mag verwachten…..alleen dan op één locatie.

Tot slot, ga vooral kijken naar de The Big Escape, maar ga zeker zelf één of meerdere escape rooms ervaren. Want zelf doen, is toch echt het gaafste!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>