Wat is een escape room?

BG 1 Escape room Roosendaal Try2Escape

Wij krijgen nog vaak de vraag: Wat is een escape room? ‘Veel over gehoord, maar nog nooit gespeeld……maar wat houdt een escape room eigenlijk in?’ Daarom even een korte introductie.

Wat is een escape room?

Een escape room is een (groeps)activiteit waarbij je opgesloten wordt in een ruimte. Het is aan jou om puzzels en raadsels op te lossen en aanwijzingen juist te interpreteren en gebruiken. Met als einddoel een opdracht te vervullen of daadwerkelijk te ontsnappen uit de ruimte waarin je opgesloten bent. In de meeste escape rooms krijg je hiervoor één uur de tijd.

De klok tikt door

Dat klinkt allemaal nog niet zo moeilijk, toch? Gelukkig is het niet zo makkelijk, anders zou het niet zo leuk zijn om te spelen. En leuk is het zeker! Je zal met je teamgenoten toch echt in de huid moeten kruipen van het thema en de ontwikkelaars van de escape room. Probeer samen zo veel en zo snel mogelijk puzzels en raadsels op te lossen door de aanwijzingen, maar ook zeker door elkaars inzichten optimaal in te zetten. Samenwerken en communicatie is dus essentieel om een goede kans te maken te ontsnappen uit een escape room. Want de klok blijft maar tikken…….

Stukje geschiedenis van escape rooms

In deze tijd worden real-life zaken steeds vaker virtueel gemaakt, maar bij escape rooms is dat echt andersom geweest. Computerspellen waarin het oplossen van puzzels en raadsels centraal staat en uiteindelijk uit een virtuele ruimte ontsnapt moet worden, is de basis van de escape rooms die we nu fysiek aantreffen.

Er gaan veel verhalen de ronde of de eerste fysieke escape room in het Verre Oosten of in Oost-Europa ontwikkeld is, maar feit blijft dat er inmiddels meer dan 500 escape rooms te spelen zijn in Nederland. Daarmee kunnen we wel stellen dat de hype wellicht voorbij is en het spelen van escape rooms een vaste waarde is in het lijstje activiteiten dat je kan ondernemen bij een bedrijfsuitje, vrijgezellendag, verjaardag, kinderfeestje of teamuitje.

Thema’s bij escape rooms

Bij alle escape rooms die je kan spelen, is een thema gekoppeld. Aan dit thema zijn de verhaallijn, de opdrachten, raadsels, puzzels en de aankleding van de escape room opgehangen. Dit kan je dus ook helpen in een bepaalde denkrichting bij het oplossen van een puzzel of raadsel, maar ook hoe je de aanwijzingen zou kunnen interpreteren.

Vaak voorkomende thema’s van escape rooms zijn o.a. casino’s, bankovervallen, ontmanteling van een bom of CSI-achtige opdrachten. Daarbij mag je ervan uit gaan dat escape rooms niet meer zoals vroeger vies en vuil zijn, maar ervoor zorgen dat je helemaal in het thema gezogen wordt.

Logo The Big Escape

TV-programma The Big Escape

Twijfel je nog of je dit als activiteit kan gebruiken bij het organiseren van jouw teamuitje of bedrijfsuitje? Is het spelen van een escape room echt iets voor de vrijgezellendag die je aan het plannen bent? Is dit een leuke activiteit voor een kinderfeestje?

Als je met die vragen zit, kijk dan eens naar het TV-programma The Big Escape. Natuurlijk zitten er wat tv-elementen in verwerkt, maar je krijgt hiermee wel een goede indruk van wat je mag verwachten in een escape room.

Heb je nog andere vragen over escape rooms? Laat een reactie achter en wij reageren dan zo snel mogelijk.

One Comment

  1. Wat is een ideale groep om te ontsnappen uit een escape room? | Try2Escape

    […] speel je een escape room voor het plezier, maar als je een beetje van spelletjes en competitie houdt dan wil je toch ook een […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>