Zijn alle escape rooms ongeveer hetzelfde?

Background-USP

Als je nog nooit meerdere escape rooms gespeeld hebt, is de vraag ‘Zijn alle escape rooms ongeveer hetzelfde?’ op zich best een terechte vraag om te stellen. Gelukkig kunnen we gelijk al NEE zeggen op deze vraag, want er is behoorlijk wat verschil te creëren als de betreffende escape room bouwers maar creatief genoeg zijn.

Maar waar zit dat verschil dan met name in?

Escape rooms met verschillende thema’s

Iedere escape room heeft een bepaald thema gekozen om de verhaallijn, de raadsels en puzzels, de aankleding van de room en een opdracht aan op te hangen.

kluis

Veel gekozen thema’s hebben iets te maken met horror of misdaad. Bij horror kan je bijvoorbeeld denken aan bloederige ruimtes of je komt in contact met een gestoorde laborant ofzo. Bij een thema waarin misdaad centraal staat, zijn opdrachten zoals een bom onschadelijk maken of een kluis openen waarin iets verborgen zit, heel populair.

Bij Try2Escape zijn op dit moment 2 thema’s in gebruik, namelijk De Dopingkamer en Het Reisbureau. Beide thema’s hebben affiniteit met misdaad, maar wel ieder op een eigen manier.

Escape rooms op een bijzondere locatie

Naast het verschil in thema zijn er natuurlijk ook nog escape rooms die op een bijzondere locatie gesitueerd zijn. Veelal geeft zo’n locatie ook richting aan het thema dat ‘gekozen’ wordt.

Alcatraz

Met bijvoorbeeld een gevangenis als locatie heb je direct een unieke sfeer te pakken, maar is er niet zoveel variatie meer op het gebied van een thema. Maar dat is wellicht ook niet nodig.

Andere unieke locaties zijn bunkers, kelders, bussen, boten en oude fabriekspanden. Escape room bouwers die geen unieke locatie tot hun beschikking hebben, zullen nog meer creativiteit in de strijd moeten gooien om hun gasten qua beleving in een andere wereld te krijgen.

Naast thema en locatie zijn nog wel een paar verschillen te noemen natuurlijk. Denk maar eens aan de aanwezigheid van horeca, de mogelijkheid tot combineren van nog meer activiteiten naast het escapen of de manier waarop je begeleid wordt bij een escape room.

Heb jij een ervaring, uniek thema of supergave locatie te delen van een escape room? Laat het ons weten dmv een reactie onder deze blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>